Sonntag, 31. August 2008

moliūgai

1,5-2 kg gatavo moliūgo(supjaustyto) , bet jis turi buti sviesaus gymio, toks nublukes, tie tamsiai geltoni ir oranziniai netinka, nes istizta
0,5 litro vyno acto
1 kg cukraus
10 gvazdikėlių
1 cinamono lazdelė
gabaliukas imbiero(Ingver)(nebūtina, bet duoda ypatinga aromatą)
Moliūgą nuplauti, supjaustyti i keturias dalis, išimti minkštima su sėklomis, išgramdyti su šaukštu(galima ir su peiliu nupjauti susipjausčius į mažesnius gabaliukus) likusią minkšta dalį(galima sriubą iš jos virti) kol lieka maždaug 1-1,5 cm kieta dalis. Tada nulupti ploną žievę ir kas liko supjaustyti į mazdaug 1x1 cm gabaliukus ir juos sverti. Acta užvirti su cukrumu dideliame puode, mažiausiai 5 litrų, kol cukrus ištirps, tada sumetam prieskonius, ir sukratome moliūgo kubelius. Iš pradžių atrodo, kad trūksta skysčio, bet pamaišius jo atsiranda daugiau. Virti maždaug 10-30 min.(pagal rūšį skiriasi ir virimo laikas). Sukrauti viską į stiklainius. Prieskonius geriausiai išimti ( išskyrus imbierą) nes jie nudažo prigludusius moliūgus tamsiai ir negražiai atrodo. Jei atrodo, kad skysčio truksta, tai užtenka su šaukštu pagrūsti moliūgo gabaliukus ir jo atsiras. Uždarom su dangteliais(su užsukamais) ir pastatome į konservavimo puoda. Jei tokio neturime, tinka ir orkaitė. Ten verdame 95°C temperaturoje dar 20 min. Viskas.

Kas verdate ant cerano, būtinai stovėkit prie puodo ir niekur nesitraukit, saugokit, kad neišbėgtu ar puodo kraštu ant cerano nenuvarvėtu, nes sudegins cukrus ceraną ir galėsit išmesti, ypac jeigu nebuvo geriausios kokybes. Ir puoda po kiekvieno virimo gerai nuplauti, bent jau iš išorės.

Šaltinis>Lijana

konservuotus moliūgus galima valgyti vienus, su sumuštiniais, bei prie mėsos. Konservams geriausiai tinka šviesus moliūgas, kurio ne tik skūra, bet ir mėsa yra šviesi, beveik balta. Juos reikia ilgėliau virti, tačiau yra ir skanesni ir neistizta.

Keine Kommentare: